proviant
(potraviny pre vojsko; potraviny na výlet, na cestu pren. hovor.)
lat.-tal.
merinda
(j. na cestu, občerstvenie, zásoba dobrého jedla)
franc.-nem.hovor. zastar.
aprovizácia
(potraviny ako predmet dopytu za vojny, zásobovanie najmä potravinami)
lat.zastar. kniž.
vegetabílie
(potraviny rastlinného pôvodu)
lat.kniž. a odb.
table d’hôte
/-bl dót/
(jednotné j. v reštaurácii za rovnakú cenu)
franc. potrav.
šalát
(j. pripravené zmiešaním z rozličných druhov varených al. surových surovín, napr. zeleniny, ovocia, strukovín, zemiakov, mäsa, rýb, syra, najmä studené)
tal.
griláda
(j. pripravené na zariadení na pečenie bez tuku pôsobením ohňa al. tepla)
franc. kuch.
konzerva
(trvanlivé j. v plechovom, sklenom, plastovom obale)
franc.-nem.
roláda
(j. zo stočeného plátu pečeného cesta al. mäsa s plnkou)
franc.
elektrónka
(banka s elektródami na riadenie toku elektrónov)
gréc. eltech.
dióda
(elektrónka al. polovodičová súčiastka s dvoma elektródami)
gréc. eltech.
terina
(širšia vázovitá praveká n. s užším hrdlom)
tal. archeol.
kanopa
(n. na odkladanie vnútorností balzamovaných tiel)
egypt. archeol.
hydria
(starogréc. n. na vodu s dvoma vodorovnými a jedným zvislým uchom)
gréc.
ampula
(antická a stredoveká malá n. guľovitého tvaru zo skla al. z kovu, na oleje, voňavky a pod.; baňatá nádobka s úzkym hrdlom, na liečivá a pod.)
lat.
kylix
(plytká široká čaša na nízkej nohe na víno)
gréc. hist.
skyfos
(starogréc. malá lievikovito sa nahor rozširujúca n. s jedným al. dvoma uchami)
gréc. hist.
kráter
(starogréc. veľká kovová al. keramická n. so širokým otvorom na miešanie vína s vodou)
gréc. hist.