proviant
(potraviny pre vojsko; potraviny na výlet, na cestu pren. hovor.)
lat.-tal.
merinda
(j. na cestu, občerstvenie, zásoba dobrého jedla)
franc.-nem.hovor. zastar.
aprovizácia
(potraviny ako predmet dopytu za vojny, zásobovanie najmä potravinami)
lat.zastar. kniž.
vegetabílie
(potraviny rastlinného pôvodu)
lat.kniž. a odb.
table d’hôte
/-bl dót/
(jednotné j. v reštaurácii za rovnakú cenu)
franc. potrav.
šalát
(j. pripravené zmiešaním z rozličných druhov varených al. surových surovín, napr. zeleniny, ovocia, strukovín, zemiakov, mäsa, rýb, syra, najmä studené)
tal.
griláda
(j. pripravené na zariadení na pečenie bez tuku pôsobením ohňa al. tepla)
franc. kuch.
konzerva
(trvanlivé j. v plechovom, sklenom, plastovom obale)
franc.-nem.
roláda
(j. zo stočeného plátu pečeného cesta al. mäsa s plnkou)
franc.
vizita
(pravidelná návšteva lekárov a prehliadka chorých v liečebných ústavoch, obchôdzka; n. všeobecne hovor.)
franc.
exkurzia
(kolektívna študijná al. náučná vychádzka, zájazd, výlet, výprava spojená s prehliadkou miesta, podniku a pod.)
lat.
hospitácia
(účasť niekoho, najmä učiteľa, kontroly, študenta a pod. na vyučovaní, návšteva na vyučovacej hodine; školská dochádzka mimoriadnych žiakov v minulosti)
lat.