aposelénium
(apocentrum na dráhe družice najviac vzdialené od stredu Mesiaca)
gréc. astron.
apogeum
(apocentrum na dráhe Mesiaca, družice, najviac vzdialené od stredu Zeme)
gréc. astron.
afélium
(apocentrum na dráhe Zeme, planéty, kométy, najviac vzdialené od Slnka, odslnie)
gréc. astron.
kóta
(b. na povrchu Zeme s určitou nadmorskou výškou)
franc. geod.
zenit
(myslený b. na oblohe kolmo nad pozorovateľom, nadhlavník)
arab. astron.
nadir
(myslený b. v nebeskej sfére kolmo pod pozorovateľom, priesečník zvislej priamky prechádzajúcej miestom pozorovania so svetovou sférou, podnožník)
arab.astron.
pól
(b. na povrchu Zeme, kt. prechádza zemská os, priesečník zemskej osi s povrchom zemegule, točňa)
gréc. geogr.
ham
(pevný b. osadený pri vodnom diele, na kt. nadväzuje ciacha a pod.)
?vod.
hypocentrum
(b. pod zemským povrchom, kde sa začalo zemetrasenie, ohnisko zemetrasenia)
gréc. + lat.geol.
trichion
(b. ležiaci v strednej časti tváre na hranici čela a vlasov)
gréc.anat.
porovnaj
priestor
habilitovať sa
(d. vedecko-pedagogickú hodnosť, docentúru na základe obhajoby a posúdenia predloženej práce vedeckou radou)
lat.
porovnaj
získavať 1získavať 3
konzervovanie
(u. organických látok v požívateľnom stave, ich úprava proti pokazeniu, ochrana pred vplyvom prostredia, predlžovanie ich skladovateľnosti; u. v súčasnom stave, zabezpečovanie proti vplyvu prostredia, ošetrovanie, napr. hist. pamiatok)
lat.
pasterizácia
(konzervácia mlieka a pod. krátkodobým zahriatím pod bod varu)
vl. m.potrav.
stasanácia
(pasterizácia rýchlym a krátkym zahriatím v tenkej vrstve)
vl. m.potrav.
marinovanie
(konzervácia mäsa, rýb a pod. nakladaním do pikantného nálevu s octom, korením)
franc.potrav.
mumifikovanie
(premena mŕtveho tela človeka al. zvieraťa opatreniami chrániacimi pred rozkladom, konzervovaním, napr. vysušením, zmrznutím, balzamovaním)
perz.-arab.
rezervovať
(uschovávať, odkladať pre prípad potreby)
lat.
konzervovať
(u. organické látky v požívateľnom stave, upravovať ich proti pokazeniu, chrániť pred vplyvom prostredia, predlžovať ich skladovateľnosť; u. v súčasnom stave, zabezpečovať proti vplyvu prostredia, ošetrovať, napr. hist. pamiatku)
lat.
pasterizovať
(konzervovať mlieko a pod. krátkodobým zahriatím pod bod varu)
vl. m.potrav.
marinovať
(konzervovať mäso, ryby a pod. nakladaním do pikantného nálevu s octom, korením)
franc.potrav.
secirovať
(konzervovať prírodninu, orgán a pod. na vedecké účely)
lat.hovor.
balzamovať
(konzervovať mŕtve telo napustením protihnilkobnými látkami)
lat.
mumifikovať
(premieňať mŕtve telo človeka al. zvieraťa opatreniami chrániacimi pred rozkladom konzervovaním, napr. vysušením, zmrznutím, balzamovaním)
perz.-arab.
likvidácia
(zabíjanie, usmrcovanie, zneškodňovanie)
lat.
decimácia
(zabíjanie, popravovanie, hubenie, vyhladzovanie, pustošenie)
lat.
sterilizácia
(usmrcovanie, zbavovanie choroboplodných zárodkov a mikroorganizmov lek.; n. mikroorganizmov v prostredí varom, vysokou teplotou, žiarením, chem. a pod. odb.)
lat.
pasterizácia
(sterilizácia mlieka a pod., krátkodobým zahriatím pod bod varu)
vl. m.potrav.
stasanácia
(pasterizácia rýchlym a krátkym zahriatím v tenkej vrstve)
vl. m.potrav.
vakreácia
(pasterizácia smotany za zníženého tlaku)
lat.potrav.
uperizácia
(sterilizácia mlieka rýchlym a krátkym zahriatím)
angl.potrav.
palarizácia
(sterilizácia mlieka rýchlym a krátkym zahriatím na 140 °C)
lat.potrav.
tyndalizácia
(opakovaná, prerušovaná sterilizácia pri nízkych teplotách)
vl. m.chem. farm.