Obrátený slovník cudzích slov
Výsledky vyhľadávania
klobása
klobása
špekáčik
(krátka údená k. s kúskami slaniny)
nem.-čes.
safaládka
(údenina z mletého mäsa v krátkom hrubom čreve)
nem.
kabanos
(menej kvalitná lacná k.)
?
vuršta
(k. al. saláma)
nem.
hovor. zastar.
čabajka
(trvanlivá pikantná k.)
vl. m.
hovor.
debrecínka
(údená korenená k.)
maď. vl. m.
saláma
saláma
tal.
uhorák
(maď. saláma)
vl. m.
slang.
mortadela
(širšia okrúhla s. z hovädzieho mäsa a slaniny)
tal.
turista
(trvanlivá s.)
franc.
hovor.
parízer
(s. z jemne mletého mäsa)
nem.
subšt.
kabanos
(menej kvalitná lacná klobása)
?
vuršta
(s. al. klobása)
nem.
hovor. zastar.
porovnaj
klobása
mäso
mäso
sarco-
/-ko/
sarko-
gréc. v zlož. sl.
boeuf
/böf/
(hovädzie m.)
franc. kuch.
roštenka
(pečené al. dusené m. z hovädzieho chrbta)
nem.
rozbif
rozbíf
roastbeef
/rozbíf/
(rýchlo upečené m. z hovädzieho chrbta)
angl. kuch.
karé
(m. z chrbtovej časti jatočných zvierat, najmä brava)
franc. kuch.
frikando
(jemné m. z kužeľovitého svalu teľacieho stehna)
franc.
kuch.
barbecue
/bárbikjú/
(m. upečené na rošte al. ražni pri pikniku)
angl.
galantína
(uvarené a nastudeno podávané vykostené hydinové m. al. m. zo zveriny plnené mäsovou plnkou)
franc.
móčing
(podradnejšie glejovité m. z nohy nad kolenom, glejovka, nožina)
maď. hovor.
filé
(očistené vykostené m., najmä hovädzie al. rybie, plátok, rezeň z neho)
franc. kuch.
šniceľ
šnicľa
(rezeň)
nem. hovor.
biftek
beefsteak
/-stejk/
steak
/stejk/
(prudko opečený hrubší rezeň z teľacieho al. hovädzieho mäsa, sviečkovice)
angl. kuch.
rampstek
ramstek
(vyšší biftek)
angl. kuch.
kotleta
(rezeň z karé al. krkovičky, rebierko)
franc. kuch.
tatársky biftek
vl. m. + angl.
tatarák
(rezeň zo surového okoreneného hovädzieho mäsa)
vl. m.
slang.
lančmít
lunchmeat
/lančmít/
luncheon meat
/lančmít/
(upravené korenené mleté m. v konzerve)
angl.
saláma
(údenina z jemne mletého mäsa v tvare valca)
tal.
vuršta
(klobása al. saláma)
nem.
hovor. zastar.
uhorák
(maď. saláma)
vl. m.
slang.
mortadela
(širšia okrúhla saláma z hovädzieho mäsa a zo slaniny)
tal.
turista
(trvanlivá saláma)
franc. hovor.
parízer
(saláma z jemne mletého mäsa)
nem. subšt.
špekáčik
(krátka údená klobása s kúskami slaniny)
nem.-čes.
safaládka
(údenina z mletého mäsa v krátkom hrubom čreve)
nem.
debrecínka
(paprikovaná rolovaná šunka; údená korenená klobása)
maď. vl. m.
kabanos
(menej kvalitná lacná klobása)
?
čabajka
(trvanlivá pikantná klobása)
vl. m.
hovor.
šunka
nem.
ham
/hem/
(údené bravčové stehno; mäsiarsky údenársky výrobok)
angl. potrav.
šoldra
šoudra
(bravčové pliecko al. stehno, šunka)
nem.
nár. kuch.
porovnaj
jedlo|jedlá s mäsom