Výsledky vyhľadávania

trvanlivý

durabilný franc. odb.
dur- (pevný) tal. v zlož. sl.

pevný

pevný 1 (odolávajúci mechanickým účinkom, tuhý, tvrdý)
kompaktný (celistvý, súvislý, súdržný, hutný) lat.
konzistentný (tuhý, hutný, súdržný) lat. odb.
masívny (mocný, silný, hrubý) franc.
rigidný (tuhý, tvrdý) lat. odb.
perzistentný (trvalý, stály) lat. odb.
metastabilný (prechodne, zdanlivo stály) gréc. + lat. fyz.
fest (mocný, silný, tuhý) nem. hovor. expr.
hard (tvrdý, nepoddajný) angl.
stereo- (nemenný, tuhý) gréc. v zlož. sl.
dur- (tvrdý, trvanlivý) tal. v zlož. sl. porovnaj odolný

tvrdý

tvrdý 1 (pevný, tuhý)
sclero- /skle-/
sklero- gréc. v zlož. sl.
hard (nepoddajný) angl.
dur- (pevný, trvanlivý) tal. v zlož. sl. porovnaj pevný 1

syr

bryndza (s. vyrábaný rozomletím ovčieho s.) rum.
ricotta /-ko-/ (s. z prevarenej srvátky) tal.
cottage /kotidž/ (čerstvý farmársky s.) angl.
feta (gréc. syr, pôvodne z ovčieho mlieka al. zmesi ovčieho a kozieho mlieka) gréc.
akavi (s. v soľnom náleve) ?
romadúr (tučný mäkký s. s mazľavým povrchom) franc.
mascarpone /maskar-/ (mäkký s. na prípravu tal. dezertov) tal.
žervé (nesolený krémový s. z plnotučného mlieka al. tvarohu) vl. m.
mozzarella /mocarela/ (polotvrdý vláknitý s. tal. pôvodu, pôvodne z buvolieho mlieka) tal.
eidam /ej- i aj-/ (tvrdý al. polotvrdý plnotučný syr v tvare tehly al. bloku) hol. vl. m.
gouda (polotvrdý lisovaný s. hol. pôvodu s malými okami v hmote, mandľovej chuti) vl. m.
ementálsky s. (jemný sladkastý plnotučný s. s veľkými dierkami) vl. m. potrav.
gruyer /grijér/ (s. podobný ementálu) vl. m.
čedar (s. s dodatočne zakysnutou mletou syreninou, z Veľkej Británie) vl. m.
parmezán vl. m.
grana (dohrievaný tvrdý trvanlivý s. na strúhanie) lat.
camembert /kam-/
kamambér (jemný s. s bielou plesňou na povrchu) franc.
hermelín (mäkký s. s ušľachtilou bielou plesňou na povrchu) nem.
roquefort /rok-/ (polotvrdý plesňový s.) vl. m.
gorgonzola (pikantný s. tal. pôvodu s plesňou vnútri hmoty a mramorovým zelenomodrým žilkovaním na reze) tal. vl. m.
kaškaval (balkánsky parený s. z ovčieho al. kravského mlieka) bulh.
trapist (sladký s. jemnej chute) vl. m.
tofu (sójový s., vyzrážaná sójová bielkovina) jap.