Obrátený slovník cudzích slov
Výsledky vyhľadávania
syr
syr
bryndza
(s. vyrábaný rozomletím ovčieho s.)
rum.
ricotta
/-ko-/
(s. z prevarenej srvátky)
tal.
cottage
/kotidž/
(čerstvý farmársky s.)
angl.
feta
(gréc. syr, pôvodne z ovčieho mlieka al. zmesi ovčieho a kozieho mlieka)
gréc.
akavi
(s. v soľnom náleve)
?
romadúr
(tučný mäkký s. s mazľavým povrchom)
franc.
mascarpone
/maskar-/
(mäkký s. na prípravu tal. dezertov)
tal.
žervé
(nesolený krémový s. z plnotučného mlieka al. tvarohu)
vl. m.
mozzarella
/mocarela/
(polotvrdý vláknitý s. tal. pôvodu, pôvodne z buvolieho mlieka)
tal.
eidam
/ej- i aj-/
(tvrdý al. polotvrdý plnotučný syr v tvare tehly al. bloku)
hol. vl. m.
gouda
(polotvrdý lisovaný s. hol. pôvodu s malými okami v hmote, mandľovej chuti)
vl. m.
ementál
ementálsky s.
(jemný sladkastý plnotučný s. s veľkými dierkami)
vl. m.
potrav.
gruyer
/grijér/
(s. podobný ementálu)
vl. m.
čedar
(s. s dodatočne zakysnutou mletou syreninou, z Veľkej Británie)
vl. m.
parmezán
vl. m.
grana
(dohrievaný tvrdý trvanlivý s. na strúhanie)
lat.
camembert
/kam-/
kamambér
(jemný s. s bielou plesňou na povrchu)
franc.
hermelín
(mäkký s. s ušľachtilou bielou plesňou na povrchu)
nem.
rokfort
roquefort
/rok-/
(polotvrdý plesňový s.)
vl. m.
gorgonzola
(pikantný s. tal. pôvodu s plesňou vnútri hmoty a mramorovým zelenomodrým žilkovaním na reze)
tal. vl. m.
kaškaval
(balkánsky parený s. z ovčieho al. kravského mlieka)
bulh.
trapist
(sladký s. jemnej chute)
vl. m.
tofu
(sójový s., vyzrážaná sójová bielkovina)
jap.
bielkovina
bielkovina
albumen
lat.
albumino-
lat.
v zlož. sl.
albumín
(b. rozpustná vo vode, zložka krvi, bielka a mlieka)
lat. biol.
albuminoid
(b. nerozpustná vo vode)
lat. chem.
keratín
(jednoduchá vláknitá b. vo vlasoch, v nechtoch, v perí, rohovina)
gréc. biol.
kolagén
(jednoduchá b. v koži, šľachách a vo väzive)
gréc. biol.
oseín
(kolagén kostí)
lat. biol.
fibrinogén
(rozpustná b. spôsobujúca zrážanie krvi)
lat. biol.
fibrín
(nerozpustná b. vznikajúca pri zrážaní krvi)
lat. biol.
enzým
gréc. biochem.
ferment
(b. urýchľujúca chemické reakcie v organizme)
lat.
chem.
porovnaj
látka|bielkovinová 1
legumín
(b. v strukovinách)
lat. biochem.
kazeín
(b. v mlieku)
lat.
potrav.
tofu
(vyzrážaná sójová b., sójový syr)
jap.
vitelín
(b. v žĺtku vajec)
lat. biochem.