Výsledky vyhľadávania

ostrý

ostrý 2 (silno pôsobiaci na zmysly)
pikantný (chuťovo dráždivý, korenistý) franc.

zaujímavý

interesantný (pozoruhodný, pútavý, príťažlivý) lat.
exkluzívny (mimoriadne z., lákavý, pútavý, žiadaný, výhodný) lat.
exotický (nezvyčajný, nápadný) gréc.
originálny (osobitý, zvláštny, svojský, svojrázny, osobitný, jedinečný) lat.
unikátny (osobitý, jedinečný, ojedinelý, zvláštny, jediný svojho druhu) lat.
kuriózny (zvláštny, nevšedný, neobyčajný, nezvyčajný, zriedkavý) lat.
raritný (zvláštny, vzácny, nezvyčajný, zriedkavý) lat.
atraktívny (nezvyčajný, lákavý, príťažlivý, pútavý) lat.
pikantný (vzrušujúci, chúlostivý, háklivý) franc.
mediálny (z., príťažlivý pre hromadné oznamovacie prostriedky) lat. publ. porovnaj neobvyklý

korenistý

pikantný (chuťovo dráždivý, ostrý) franc.

dráždivý

dráždivý 2 (podnecujúci, vzrušujúci)
pikantný (zmyselný, chúlostivý, háklivý, vzrušujúci; korenistý, chuťovo dráždivý, ostrý) franc.
rajcovný (príťažlivý, dráždivo pôvabný, čarovný, vzrušujúci) nem. subšt. porovnaj príťažlivýzmyselný

vzrušujúci

atraktívny (nezvyčajný, lákavý, príťažlivý, pútavý, zaujímavý) lat.
detektívny lat.-angl.
dramatický gréc.
akčný (napínavý, dobrodružný) lat.
senzačný (vyvolávajúci vzrušenie, rozruch verejnosti, prekvapujúci, úchvatný) franc.
avanturistický (dobrodružný, nezodpovedný, bezohľadný) franc.
thrillerový /tri-/
trilerový (napínavý) angl.
pikantný (zmyselný, dráždivý, chúlostivý, háklivý) franc.
rajcovný (príťažlivý, dráždivý, dráždivo pôvabný, čarovný) nem. subšt.
erotogénny (o miestach na tele, ktorých dráždenie vyvoláva pohlavné vzrušenie) gréc. lek. porovnaj príťažlivýzmyselný

zmyselný

erotický (milostný, ľúbostný, pohlavný) gréc.
erotomanský (chorobne, nadmerne z., chlipný, chtivý, žiadostivý) gréc. lek.
libidinózny (súvisiaci s pohlavným pudom) lat. kniž. a odb.
sexy (pohlavne príťažlivý, pohlavne pôsobivý) lat.
bakchantský vl. m. kniž.
satyrský (vášnivý, nespútaný) gréc. pren.
pikantný (dráždivý, vzrušujúci, chúlostivý, háklivý) franc.
animálny (pudový, živočíšny, zvierací) lat. aj pejor.
erotogénny (o miestach na tele, ktorých dráždenie vyvoláva pohlavné vzrušenie) gréc. lek.

chúlostivý

diskrétny (háklivý) lat.-franc. d. návrh
delikátny (háklivý, pálčivý) franc. d. záležitosť
prekérny (háklivý, povážlivý, skľučujúci, trápny, nepríjemný) franc. kniž. p. situácia
pikantný (háklivý, vzrušujúci, dráždivý) franc. p. príbeh
tristný (trápny) lat. kniž.
ženantný (trápny, nepríjemný) franc. kniž.

roztok

koncentrát (zahustený r.) lat. chem.
liker (nasýtený r. cukru používaný na bielenie cukroviny) nem. tech.
klér (zahustený cukorný r.) lat.-franc.
sirup (hustý cukrový r. s chuťovou a aromatickou prísadou, sladká hustá ovocná šťava; liečivý r., liek so sladkou chuťou farm.) arab.-lat. farm.
pác (odvar, nálev, moridlo z korenia a zeleniny používané na úpravu mäsa) nem. hovor.
marináda (r. s octom, korením, pikantný nálev na nakladanie mäsa, rýb a pod.) franc. potrav.
pufer (tlmivý r., zmes kyslých a zásaditých látok na udržovanie stálej kyslosti prostredia) nem. chem.
šlichta (r. z rozvareného škrobu a prídavkov na zošľachtenie, stuženie priadze) nem.
atrament lat.
tinta (farebný r., farebná tekutina na písanie) tal. zastar.
francovka (prípravok, r. z liehu a mentolu s osviežujúcim účinkom) nem.

syr

bryndza (s. vyrábaný rozomletím ovčieho s.) rum.
ricotta /-ko-/ (s. z prevarenej srvátky) tal.
cottage /kotidž/ (čerstvý farmársky s.) angl.
feta (gréc. syr, pôvodne z ovčieho mlieka al. zmesi ovčieho a kozieho mlieka) gréc.
akavi (s. v soľnom náleve) ?
romadúr (tučný mäkký s. s mazľavým povrchom) franc.
mascarpone /maskar-/ (mäkký s. na prípravu tal. dezertov) tal.
žervé (nesolený krémový s. z plnotučného mlieka al. tvarohu) vl. m.
mozzarella /mocarela/ (polotvrdý vláknitý s. tal. pôvodu, pôvodne z buvolieho mlieka) tal.
eidam /ej- i aj-/ (tvrdý al. polotvrdý plnotučný syr v tvare tehly al. bloku) hol. vl. m.
gouda (polotvrdý lisovaný s. hol. pôvodu s malými okami v hmote, mandľovej chuti) vl. m.
ementálsky s. (jemný sladkastý plnotučný s. s veľkými dierkami) vl. m. potrav.
gruyer /grijér/ (s. podobný ementálu) vl. m.
čedar (s. s dodatočne zakysnutou mletou syreninou, z Veľkej Británie) vl. m.
parmezán vl. m.
grana (dohrievaný tvrdý trvanlivý s. na strúhanie) lat.
camembert /kam-/
kamambér (jemný s. s bielou plesňou na povrchu) franc.
hermelín (mäkký s. s ušľachtilou bielou plesňou na povrchu) nem.
roquefort /rok-/ (polotvrdý plesňový s.) vl. m.
gorgonzola (pikantný s. tal. pôvodu s plesňou vnútri hmoty a mramorovým zelenomodrým žilkovaním na reze) tal. vl. m.
kaškaval (balkánsky parený s. z ovčieho al. kravského mlieka) bulh.
trapist (sladký s. jemnej chute) vl. m.
tofu (sójový s., vyzrážaná sójová bielkovina) jap.