Výsledky vyhľadávania

otvárať

trepanovať (o. dutinu krytú kosťou, najmä lebku) gréc.-lat. lek.
obdukovať lat. lek.
secirovať (o. telo mŕtveho, pitvať mŕtvolu na zistenie príčiny smrti, obhliadať mŕtvolu) lat. hovor.

uchovávať

uchovávať 1 (chrániť pred zánikom al. zmenou)
rezervovať (uschovávať, odkladať pre prípad potreby) lat.
konzervovať (u. organické látky v požívateľnom stave, upravovať ich proti pokazeniu, chrániť pred vplyvom prostredia, predlžovať ich skladovateľnosť; u. v súčasnom stave, zabezpečovať proti vplyvu prostredia, ošetrovať, napr. hist. pamiatku) lat.
pasterizovať (konzervovať mlieko a pod. krátkodobým zahriatím pod bod varu) vl. m. potrav.
marinovať (konzervovať mäso, ryby a pod. nakladaním do pikantného nálevu s octom, korením) franc. potrav.
kandizovať (konzervovať ovocie presýteným roztokom cukru, presladzovať) arab.-tal.
sterilizovať (konzervovať vysokou teplotou) lat. potrav.
lyofilizovať (konzervovať ovocie a zeleninu odparovaním vody zo zmrazeného materiálu) gréc. odb.
silážovať (konzervovať zelenú krmovinu, napr. kukuricu, ovos a pod. kvasením) špan.-franc. poľnohosp.
secirovať (konzervovať prírodninu, orgán a pod. na vedecké účely) lat. hovor.
balzamovať (konzervovať mŕtve telo napustením protihnilkobnými látkami) lat.
mumifikovať (premieňať mŕtve telo človeka al. zvieraťa opatreniami chrániacimi pred rozkladom konzervovaním, napr. vysušením, zmrznutím, balzamovaním) perz.-arab.

pitvať

obdukovať (p. mŕtvolu na zistenie príčiny smrti, obhliadať mŕtvolu, otvoriť telo mŕtveho) lat. lek.
secirovať (rezať) lat. hovor.

rezať

incidovať lat. lek.
pidlikovať nem. pejor.
šniplať (nešikovne, neobratne, neporiadne r., krájať, strúhať) nem.
tranšírovať (krájať mäso) franc.
secirovať (pitvať) lat. hovor. porovnaj ryť