Výsledky vyhľadávania

ničenie

ničenie 2 (zabíjanie, hubenie, zneškodňovanie)
likvidácia (zabíjanie, usmrcovanie, zneškodňovanie) lat.
decimácia (zabíjanie, popravovanie, hubenie, vyhladzovanie, pustošenie) lat.
sterilizácia (usmrcovanie, zbavovanie choroboplodných zárodkov a mikroorganizmov lek.; n. mikroorganizmov v prostredí varom, vysokou teplotou, žiarením, chem. a pod. odb.) lat.
pasterizácia (sterilizácia mlieka a pod., krátkodobým zahriatím pod bod varu) vl. m. potrav.
stasanácia (pasterizácia rýchlym a krátkym zahriatím v tenkej vrstve) vl. m. potrav.
vakreácia (pasterizácia smotany za zníženého tlaku) lat. potrav.
uperizácia (sterilizácia mlieka rýchlym a krátkym zahriatím) angl. potrav.
palarizácia (sterilizácia mlieka rýchlym a krátkym zahriatím na 140 °C) lat. potrav.
tyndalizácia (opakovaná, prerušovaná sterilizácia pri nízkych teplotách) vl. m. chem. farm.
dezinfekcia (odstraňovanie infekcie, choroboplodných zárodkov, chem. al. fyz. prostriedkami) franc. + lat. lek.
dezinsekcia (n. hmyzu a škodlivých článkonožcov, odhmyzovanie) franc. + lat.
deratizácia (odstraňovanie, hubenie škodlivých hlodavcov, najmä potkanov, myší) franc.
dehelmintizácia (odstraňovanie cudzopasných červov, odčervovanie) lat. + gréc. veter.
dekontaminácia (odstraňovanie škodlivých látok, mikróbov, zamorenia z prostredia al. organizmu, odmorovanie) lat. lek.
fumigácia (n. škodcov v uzatvorených priestoroch splynovaním chemických prípravkov) lat.
antisepsa (n. choroboplodných mikroorganizmov pomocou dezinfekčných prostriedkov na povrchu tela a pod.) gréc.
-fágia (hubenie, požieranie) gréc. v zlož. sl. biol. porovnaj vraždenie

uchovávanie

uchovávanie 1 (ochrana pred zánikom al. zmenou)
konzervovanie (u. organických látok v požívateľnom stave, ich úprava proti pokazeniu, ochrana pred vplyvom prostredia, predlžovanie ich skladovateľnosti; u. v súčasnom stave, zabezpečovanie proti vplyvu prostredia, ošetrovanie, napr. hist. pamiatok) lat.
pasterizácia (konzervácia mlieka a pod. krátkodobým zahriatím pod bod varu) vl. m. potrav.
stasanácia (pasterizácia rýchlym a krátkym zahriatím v tenkej vrstve) vl. m. potrav.
marinovanie (konzervácia mäsa, rýb a pod. nakladaním do pikantného nálevu s octom, korením) franc. potrav.
kandizovanie (konzervácia ovocia presýteným roztokom cukru, presladzovanie) arab.-tal.
sterilizácia (konzervácia vysokou teplotou) lat. potrav.
lyofilizácia (konzervácia ovocia a zeleniny odparovaním vody zo zmrazeného materiálu) gréc. odb.
dipovanie (konzervácia sušeného ovocia, najmä sliviek ponorením do vriacej vody a lisovaním) angl. potrav.
apertizácia (konzervácia potravín teplom) vl. m. potrav.
siláž (konzervácia zelenej krmoviny, napr. kukurice, ovsa a pod. kvasením) špan.-franc. poľnohosp.
preparovanie (konzervácia prírodniny, orgánu a pod. na vedecké účely) lat.
taxidermia (preparovanie živočíchov) gréc. odb.
balzamovanie (konzervácia mŕtveho tela napustením protihnilobnými látkami) lat.
mumifikovanie (premena mŕtveho tela človeka al. zvieraťa opatreniami chrániacimi pred rozkladom, konzervovaním, napr. vysušením, zmrznutím, balzamovaním) perz.-arab.