likvidácia
(zabíjanie, usmrcovanie, zneškodňovanie)
lat.
decimácia
(zabíjanie, popravovanie, hubenie, vyhladzovanie, pustošenie)
lat.
sterilizácia
(usmrcovanie, zbavovanie choroboplodných zárodkov a mikroorganizmov lek.; n. mikroorganizmov v prostredí varom, vysokou teplotou, žiarením, chem. a pod. odb.)
lat.
pasterizácia
(sterilizácia mlieka a pod., krátkodobým zahriatím pod bod varu)
vl. m.potrav.
stasanácia
(pasterizácia rýchlym a krátkym zahriatím v tenkej vrstve)
vl. m.potrav.
vakreácia
(pasterizácia smotany za zníženého tlaku)
lat.potrav.
uperizácia
(sterilizácia mlieka rýchlym a krátkym zahriatím)
angl.potrav.
palarizácia
(sterilizácia mlieka rýchlym a krátkym zahriatím na 140 °C)
lat.potrav.
tyndalizácia
(opakovaná, prerušovaná sterilizácia pri nízkych teplotách)
vl. m.chem. farm.
konzervovanie
(u. organických látok v požívateľnom stave, ich úprava proti pokazeniu, ochrana pred vplyvom prostredia, predlžovanie ich skladovateľnosti; u. v súčasnom stave, zabezpečovanie proti vplyvu prostredia, ošetrovanie, napr. hist. pamiatok)
lat.
pasterizácia
(konzervácia mlieka a pod. krátkodobým zahriatím pod bod varu)
vl. m.potrav.
stasanácia
(pasterizácia rýchlym a krátkym zahriatím v tenkej vrstve)
vl. m.potrav.
marinovanie
(konzervácia mäsa, rýb a pod. nakladaním do pikantného nálevu s octom, korením)
franc.potrav.
mumifikovanie
(premena mŕtveho tela človeka al. zvieraťa opatreniami chrániacimi pred rozkladom, konzervovaním, napr. vysušením, zmrznutím, balzamovaním)
perz.-arab.