Výsledky vyhľadávania

cukrík

konfekt (cukrársky výrobok, cukrovinka) lat.
komprimát (tvrdý c. z cukrovej krupice vyrobený lisovaním) lat. cukr.
bonbón (plnený c., najmä čokoládový) franc.
dražé (okrúhly al. ploský c. s hladkým povrchom) franc.
lentilka (pestrofarebné dražé s čokoládovou plnkou) franc.
furé (c. s tvrdým, karamelovým povrchom plnený orechovou al. inou náplňou) franc.
roks (tvrdý neplnený farebný c.) angl.
mentolka lat.
fefermincka (c. s mentolovou príchuťou) nem. hovor.
kandit (tvrdý c. z cukru a škrobového sirupu) arab.-tal. cukr.
drops (tvrdý c. bez náplne, rôzne tvary, farby a chute) angl.
griláž (c. z páleného cukru s prísadami, najmä orechmi, mandlľami) franc.
karamelka (c. z cukru, škrobového sirupu, tuku a mlieka) franc.
fondán (c. z cukru a škrobového sirupu) franc. potrav.
pendrek (c. zo stuhnutej šťavy sladkého drievka v podobe ohybnej tyčinky) nem. zastar.
žužu (c. zo želatíny v podobe farebných kociek, mäkký) franc. porovnaj cukrovinka

cukor

cukor 1 (sladidlo) orient.-nem.
pilé (biely c. v nepravidelných drobných kusoch) franc. potrav.
melisa (hrubší kusový c.) franc. potrav. zastar.
konkasé (nebalené hrubozrnné homole c.) franc. obch.
nibs (rafinovaný c., netriedené úlomky homoľového al. kockového c.) angl. obch.
griláž (pálený c. s prísadami, najmä orechmi, mandľami) franc.
karamel (pálený c. zahrievaný na bod 120 ºC) franc. potrav.
sacharóza (repný a trstinový c.) gréc. chem.
maltóza (sladový c. zo škrobu) lat. + gréc. chem.
fruktóza lat. chem.
levulóza (ovocný c.) lat. chem. zastar.
glukóza (hroznový, škrobový c.) gréc. chem.
manitol (alkoholický c. v rastlinách) hebr. chem.
sorbit (alkoholický c. v jarabine vyrábaný umelo ako sladidlo pre diabetikov) franc. chem. potrav. porovnaj sladidlo